Dámské tenisové open pod taktovkou Nosálových

    Třetí v pořadí byly v letošním turnajovém kalendáři dámské dvouhry. Jako v loňském roce jsme rozdělili startovní pole do dvou skupin a sice společenské a sportovní. V sobotu 22. srpna se tak na dobřenických kurtech rozpoutaly bitvy o dva dámské tituly při účasti 13 žen a slečen. Ani tentokrát nám počasí příliš nepřálo, ale i přes několik dešťových přeháněk a občasného mrholení se podařilo turnaj zdárně dohrát. O průběhu se dočtete níže.

    Společenská kategorie se odehrávala na kurtu č. 2, ale odvedenými výkony by si zasloužila minimálně pražskou Štvanici. Ve dvou základních skupinách po třech účastnicích se hrálo pouze o los pro čtvrtfinále a semifinále. Ve čtvrfinálových bojích na sebe narazili Marcela Nosálová s Jitkou Humplíkovou a Lenka Kubicová s Míšou Likovskou.

V prvním čtvrtfinále byla štastnější Jitka Humplíková a po své životní tie-breakové premiéře vydřela postup do semifinále. Na opačné straně turnajového pavouka si se svou soupeřkou po vyrovnané hře (ale jednoznačném výsledku) poradila Lenka Kubicová. Na dvě postupivší čtvrtfinalistky čekaly v semifinále vítězky základních skupin a sice Olinka Krátošková a Jana Nosálová. V semifinále se projevil úbytek sil z předchozích bitev o obě vítězky základních skupin přes své sokyně postoupily shodně výsledkem 4:1. Po prohraném semifinále se jen zteží hledá motivace na boj o 3. místo, ale naše dámy se ještě vydaly z posledních sil a předvedly krásný zápas, ve kterém si nakonec vydobyla pozici na stupních vítězů Lenka Kubicová. Ve finále se pak utkaly loňská turnajová vítězka Jana Nosálová a její vyzyvatelka z druhého místa Oldřiška Krátošková. Obě dvě prošly do finále bez ztráty setu a tak jsme v utkání o zlato očekávali tuhý boj. Ten se naplňoval hned od prvních míčků, ikdyž už v úvodu bylo patrné, že obhájkyně titulu má nakročeno k druhému triumfu v řadě. Papírové předpoklady se nakonec naplnily a po půlhodině hry uhájila 1. místo Jana Nosálová před druhou Olinkou Krátoškovou.

    V kategorii sportovní se mezi sebou utkalo 7 tenistek na kurtu č. 1. Při neúčasti loňské vítězky se hlavními adepty na titul stala čtveřice Pavlína Krátošková, Eva Šrejtrová, Pavla Svatošová a poprvé startující Lucie Nosálová. V první skupině, kde se hrálo opět pouze o umístění a naszení do čtrtfinále resp. semifinále, se mezi sebou utkaly už zmiňované Pavlína Krátošková a Pavla Svatošová spolešně s Danielou Krausovou. A právě Daniela Krausová si přivezla do Dobřenic parádní formu a ve skupině obsadila druhé místo, čímž si zajistila lepší los pro čtvrfinále. Ve skupině druhé šlo hned od začátku o přežití v turnaji. Vedle favoritek Evy Šrejtrové a Lucie Nosálové se hned v prvním duelu utkaly o třetí postupovou příčku ve skupině Hanka Eisenbergerová a Milena Spejchalová. Zápas vyšel lépe první jmenované a tak si zajistila postup do čtvrtfinále. V bojích o prvenství ve skupinách byly nakonec nejúspěšnější Pavlína Krátošková a Lucka Nosálová. Na úvod čtvrfinálových bitev proti sobě nastoupily Daniela Krausová a Hana Eisenbergerová.

Útočnější hra a silovější pojetí tenisu slavilo úspěch a po výsledku 5:2 se do souboje o finále pasovala Danča Krausová. Ve druhém čtvrtfinále deptala svou fyzickou kondicí a minimem nevynucených chyb Evička Šrejtrová domácí hráčku Pavlu Svatošovou. Ta duel nezvládla a podlehla hladce 5:0. Semifinálové dvojice tak utvořily Pavlína Krátošková s Evou Šrejtrovou a Lucie Nosálová s Danielou Krausovou. Stejně jako v kategorii společenské tak i ve sportovní dopadly oba duely shodně 5:1 ve prospěch vítězek základních skupin, na čemž se podepsalo nejen tenisové umění vítězek, ale zřejmě i vyčerpání poražených ze čtvrtfinálových zápasů. K boji o 3. místo tak nastoupily Danča Krausová a Evička Šrejtrové, přičemž se dalo očekávat útočení první jmenované a vytrvalá hra bez chyb od druhé jmenované. Utkání sneslo nejpřísnější měřítko a dámy bojovaly tak, jak se o medaile bojovat má. Známé tenisové heslo "kdo nekazí neprohrává" se naplnilo i v tomto utkání a ze 3. místa se po výsledku 5:3 mohla radovat Eva Šrejtrová. Dlouho očekávaná finálová bitva mezi Pavlínou Krátoškovou a Luckou Nosálovou se blížila, a i počasí si uvědomilo důležitost okamžiku a neustálé mrholení (drobný déšť) ustalo. Finále bylo zpočátku ve znamení opatrné hry, která pomalu přecházela ke stále odvážnějším úderům a nakonec mohli přítomní vidět několik parádních výměn s nasazením hodným opravdových mistryň. Po dlouhé a vyčerpávající bitvě se z vítězství radovala Lucie Nosálová, která dokázala v závěru zlomit prokletí vlastního servisu a po výsledku 7:5 si připsala první dobřenický titul.

    Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří se na oraganizaci turnaje podíleli a všem přítomným za skvělé sportovní a společenské zážitky. Velký dík patří i všem, kteří náš turnaji obohatili o ceny a sponzorské dary.

Zvláštní poděkování:

panu Dušanu Chlapkovi za ceny do turnaje,

panu Janu Vosáhlovi za ceny do turnaje,

panu Martinu Kotkovi za ceny do turnaje,

paní Otýlii Chlapkové za příspěvek na společenský večer,

slečně Pavlíně Svatošové (resp. Hostinci u Svatošů) za vybavení kuchyňky,

panu Petru Nosálovi za celodenní počínání na kurtech

a všem dámám za jejich kuchařské umění.